𝕴𝖓𝖋𝖔𝖗𝖒𝖆ț𝖎𝖎 𝕰𝖘𝖊𝖓ț𝖎𝖆𝖑𝖊

Razboiul cuantic – se schimba fronturile…

Era o perioadă în care an de an părea că vom întâmpina o nouă apocalipsă. Ba vin extratereștrii, ba se termină calendarul vreunei civilizații antice, ori ne ciocnește un asteroid. Am auzit toate bazaconiile posibile, însă Apocalipsa Cuantică poate reprezenta cel mai mare risc pe care omenirea îl va întâmpina în anii ce vor veni.

Oare ce înseamnă acest termen și cine a venit cu o astfel de denumire? Auzi la ei, Apocalipsa Cuantică. Dar cred că acesta este un subiect pe care ar trebui să-l luăm în serios, deoarece semnalele de alarmă vin din partea unor experți în domeniu. Și mai important de atât, în comparație cu alte astfel de teorii, aceasta este explicată cât se poate de clar:

Tot ce facem pe internet acum, de la cumpărături online, tranzacții bancare, interacțiuni pe social media, tot ce facem este criptat. Dar odată ce un computer cuantic va fi capabil să spargă această protecție… ii va oferi oricui îl deține abilitatea de a goli conturi bancare, să oprească complet sisteme de apărare guvernamentale – portofelele Bitcoin vor fi stoarse.
Harry Owen, Chief Strategy Officer în cadrul PostQuantum

Pe scurt, un calculator cuantic este mult mai puternic decât orice am văzut până acum. Poate chiar atât de puternic încât mințile nostre nu sunt încă capabile să înțeleagă adevăratul său potențial, iar teoriile din spatele funcționarii acestuia nu sunt încă bătute în cuie. Dar un lucru este sigur: toate sistemele defensive informatice pe care le folosim în prezent, vor fi destrămate în câteva secunde de un calculator atât de puternic.

În acest fel, așa-numita Apocalipsă Cuantică nu va fi un eveniment natural, precum o erupție vulcanică sau cine știe ce bolovan extraterestru. Această amenințare vine chiar de la noi de acasă, de pe Pământ și este creată de oameni. Astfel tot noi suntem cei care o putem opri înainte de a se întâmpla.

Calculator cuantic Google

Ne putem pregăti pentru Apocalipsa Cuantică?

Faptul că deja am recunoscut această amenințare și îi înțelegem gravitatea ne-a împins câțiva pași mai înainte, într-o încercare de a preveni consecințele unui astfel de eveniment. Apocalipsa Cuantică este posibilă doar dacă nu luăm măsuri, însă oamenii de știință din toată lumea ne-au luat-o deja înainte. În Marea Britanie, toate datele guvernamentale clasificate deja folosesc o metodă de criptare „post-quantum care cel puțin teoretic, ar fi greu de descifrat chiar și pentru un computer cuantic.

Mai mult de atât, giganți din industria tech precum Google, Microsoft și IMB lucrează de ani buni la soluții pentru o potențială problemă. În această misiune li se alătură și companii precum Quantinuum și Post-Quantum. Și poate cea mai importantă inițiativa în această direcție vine din partea Statelor Unite ale Americii.

În cadrul National Institute of Standards and Technology (NIST) de lângă Washington DC se desfășoară evenimente dedicate criptografiei post-quantum. Obiectivul acestor evenimente este de a stabili un sistem standardizat de apărare care va proteja infrastructurile vitale de amenințarea pe care o reprezintă Apocalipsa Cuantică.

Google Campus Quantum AI
Campusul Google Quantum AI

Un alt factor foarte important care servește în sine drept sistem de protecție împotriva unui eveniment atât de periculos este costul acestor sisteme. Nu sunt prea mulți cei care pot susține financiar dezvoltarea unui computer cuantic, astfel bugetele imense ale corporațiilor precum Google și Microsoft le conferă un avantaj enorm în această cursă. Iar dacă marile companii tech vor fi cele care vor dezvoltă tehnologia, avem o șansă bună ca acesta să nu devină un pericol pentru societatea modernă.

Sursa : zonait.ro

Distribuie dacă ți-a plăcut!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *